Полікарбонат - це потрібний матеріал, який застосовується для вирішення будівельних та ремонтних завдань. Існує кілька різновидів полікарбонатних листів, які відрізняються структурою, призначенням та характеристиками. Термопласт чудово підходить для виготовлення міцних конструкцій, проте при виборі аркуша потрібно орієнтуватись на бажаний результат.

Види полікарбонату:

Монолитный поликарбонат
Рис.1 Монолітний полікарбонат

Кожен різновид має свої переваги. Лист монолітного полікарбонату має максимальну міцність у порівнянні з іншими видами. Він нагадує прозоре скло, оскільки має гладку глянсову поверхню. Стільниковий (комірчастий) матеріал має гарну теплоізоляцію, оскільки складається з осередків, заповнених повітрям. Ця властивість допомагає пористому полімеру підтримувати заданий рівень температури та зберігати тепло. Профільований лист полікарбонату простий у встановленні і не вимагає додаткових дій при монтажі. Крім технічних характеристик, гофрований термопласт красиво та естетично виглядає у готових спорудах. З перерахованих видів можна вибрати підходящий матеріал для виготовлення гарного навісу, проте найбільш підходящими характеристиками має монолітний термопласт.

Полікарбонатний навіс популярний серед користувачів, оскільки цей матеріал є повноцінною заміною дорогої будівельної сировини. Установка та монтаж полімерної конструкції проходять набагато легше, ніж будівництво металевих чи скляних споруд. Термопласт добре переносить температурні перепади та стійкий до природних опадів. Навіс із монолітного або стільникового полікарбонату виглядає естетично, сучасно та привабливо. Матеріал має деяку пластичність, що успішно застосовується будівельниками при спорудженні навісів. З полімеру можна зробити будь-яку споруду, що повністю підійде під ваші вимоги. Краще вибирати полікарбонат, виготовлений з німецької сировини BAYER – продукція має підвищену еластичність, прозорість та збільшений термін служби.

Вибір комплектуючих для монтажу: особливості установки

Termoshayba
Рис.2 Термошайба

Для створення та встановлення навісу знадобляться:

При зведенні навісів потрібно враховувати товщину та габарити листа. Від цих параметрів залежить міцність майбутньої споруди. Необхідно грамотно створити проект та технічний план, відповідно до яких розрахувати кількість будівельних матеріалів та фурнітури для монтажу. Подібні послуги надають будівельні компанії, проте це можна зробити самостійно за допомогою калькуляторів на онлайн-платформах. У проектуванні враховується вид полікарбонату та його колір, габарити полімерного листа та максимально можливе фізичне навантаження у кілограмах на 1 м2. Поздовжню і поперечну решетування замовник вибирає за своїм бажанням.

Навіс включає несучу конструкцію і покриття полікарбонатним матеріалом. Для опорного механізму потрібна рама, щоб прикріпити полімер. Несучі елементи можна виготовити з дерев'яних брусів та сталевого профілю. Чим надійнішими та міцнішими будуть деталі, тим довше прослужить навіс з полікарбонату. Необхідно забезпечити захист від корозії та дотримуватись правил щодо спорудження металевих конструкцій. Основу комплектації виконують з полікарбонату та кріплень. Через нагрівання та вплив високої температури структура полікарбонату може змінитися і розширитися. Тепловий коефіцієнт беруть до уваги, тому між листами термопласту залишають порожнечі розміром до 3,5 мм. Стільниковий полікарбонат має стандартні розміри від 6 до 12 м шириною 2,1 м. Можна вибрати відповідні габарити відповідно до призначення, але обов'язково враховуйте розмір профілю. Він має підходити під розміри термопласту.

Результат будівельних процесів залежить від того, наскільки міцно закріплені елементи в конструкції. Добре зафіксований навіс стійкий до природних явищ (вітер, опади). На особливу увагу заслуговує обробка торців і стиків: повна герметичність не дозволяє волозі, пилу і сміттю накопичитися всередині полімерних листів. Нахил повинен мати кут щонайменше 6% – це дозволить конденсату та краплях води стікати з осередків та порожнин. Торцеві елементи профілю фіксують з інтервалом та відступом від основних деталей, щоб створити отвір для накопичення вологи та водовідведення.

Як вибрати якісний матеріал

  • Наявність УФ-захисту;
  • Щільність (співвідношення ваги та товщини листа);
  • Гарантія терміну експлуатації;
  • Тепловіддача;
  • Світлопроникність;
  • Стійкість до перепадів температур.

Перед вибором будівельного листа обов'язково звертайте увагу на параметри та характеристики полікарбонату. Навіс, виготовлений з монолітного термопласту, добре пропускає сонячні промені і здебільшого повністю прозорий. Якщо виробником заявлено додаткові властивості, уточніть метод, який використовувався під час виготовлення. Нанесення захисного шару на полімерну поверхню оберігає полікарбонат від шкідливого впливу УФ-променів. Даний спосіб реалізується трьома шляхами: напилення, екструзія та підмішування в структуру гранул, що стабілізують.

Найнадійніший і правильний вид нанесення УФ-захисту на моноліт, соту та трапецію – це екструзія. Наша продукція виготовляється саме в такий спосіб. У цьому варіанті полікарбонат гарантовано прослужить не менше 10-15 років, зберігаючи свої позитивні властивості. Напилення та стабілізація – це полегшені версії захисту від УФ-випромінювання, але й коштують вони при цьому набагато дешевше, ніж полікарбонат з екструзією. Щільність та міцність листа впливають на можливість деформації та вигину полікарбонатного матеріалу. Найстійкіший до зовнішнього впливу – монолітний полімер із сировини німецького виробника BAYER. Хороший пластик погано гнеться, і його не можна продавити вручну. Монолітний полікарбонат прослужить довше, ніж стільниковий більш ніж у 1,5 рази.

Как выбрать цвет поликарбоната для сооружения навеса

  • Під відтінок покрівлі;
  • Відповідно до загального дизайну;
  • За коефіцієнтом прозорості та світлопропускання.

Колірна палітра полімерних листів різноманітна. Широкий асортимент відтінків дозволяє вибрати відповідні рішення для будь-якого інтер'єру. Вибираючи колір полікарбонату для навісу, бажано враховувати поставлені цілі. Якщо вам потрібна навіс вага для теплової ізоляції, варто звернути увагу на затемнений матеріал, який має знижений рівень світлопроникності. Прозорий полімер аналогічний до скла, оскільки пропускає до 100% сонячного світла. При створенні конструкції можна використовувати відразу кілька різновидів полікарбонату. Дизайн навісу обирає замовник, реалізуючи оформлення самотужки чи за допомогою професійних будівельників.

Карбонат для навісу має підходити під відтінок основної покрівлі. Можна скористатися спеціальними комп'ютерними програмами, які дозволяють перевіряти, як поєднуються кольори в будівництві та архітектурі. Якщо вам не важливий параметр світлопропускання, можна вибрати кольоровий полікарбонат: синій, зелений, жовтий та інші відтінки. Однак при зниженій прозорості всередині кольорового навісу буде темніше, ніж у прозорій споруді. Цей факт залежить від призначення конструкції. Для автомобільного навісу такий варіант добре підійде – сонячне проміння не впливатиме на пофарбовану поверхню деталей.

Як правильно проектувати навіс

  • Вимірювання;
  • Вибір місця для встановлення;
  • Визначення форми конструкції;
  • Створення креслення.

Важливим етапом при складанні проекту є вимірювання площі та підбір відповідних розмірів полікарбонату. Визначившись із місцем для встановлення навісу, варто подумати про форми споруди. Існують різні види конструкцій: арочні, каскадні, односхилі, двосхилі та купольні навіси з полікарбонату. З полімеру можна зробити будь-який варіант. Складнощі можуть виникнути при виготовленні арочної та каскадної системи, оскільки знадобиться згинання полікарбонатних листів. Щоб запобігти заломам та деформації, краще звернутися за професійною допомогою до досвідченого будівельника.

Складання технічного плану – це важливий момент під час проектування навісної конструкції. У кресленні необхідно вказати співвідношення поперечних балок до стійок, варіант з'єднання з опорою та решетуванням. Креслення має візуально відображати точні розміри, розташування деталей та форму навісу. У ньому має бути зазначено кількість отворів для кріплення полікарбонатних листів до основної рами. Жорсткі ребра обов'язково повинні бути присутніми у проекті – без цих елементів значно знижується термін експлуатації. Креслення можна малювати в графічних програмах або на папері. Відмінним рішенням буде використання 3d-моделювання у проектному дизайні. Приклади готових варіантів є в інтернеті – звідти їх можна завантажити та користуватися. Якщо потрібно врахувати додаткові деталі, внесіть коригування у схему.

Висновок

Виготовлення навісу з полікарбонату значно полегшується, якщо ви використовуєте якісний матеріал та вибираєте відповідний вид конструкції. Надійний полімер добре тримає форму і не ламається в невідповідний момент. Термопласт довговічний, легкий та дуже зручний для транспортування. Виготовлення та встановлення навісу з полікарбонату – це нескладна процедура за умови правильного підходу до процесу. У нашій компанії представлені різні види полікарбонату, які мають різну світлопроникність і теплоізоляцію. Серед асортименту продукції ви можете вибрати потрібний відтінок та структуру полімерного пластику.