Термошайба є кріпленням, за допомогою якого фіксуються полікарбонатні листи при встановленні. Така деталь підходить не тільки для пластику, а й для дерева чи металу. Призначення кріплення – захист з'єднань та зміцнення листа полікарбонату та решетування. Перед вибором даного елемента необхідно враховувати розмір і кількість отворів, що вирізають, в полікарбонаті, а також особливості конструкцій кріплення.

Термошайба для полікарбонату складається з таких частин:

  • Ущільнювач для закріплення;
  • Верхня заглушка (капелюшок).
Termoshayba

Рис.1 Термошайба для полікарбонату.

Стандартний діаметр термошайби становить 3,5-4 см. Кріпильний виріб за призначенням буває для дерева або металу, для термошайби потрібно використовувати покрівельні шурупи. Саморіз через шайбу кріпиться до дерев'яної або металевої решетування. Силіконові ущільнювачі не можна використовувати: відбувається хімічна реакція УФ-променів і силікону (нагрівання) і шайба знімається з гарантії. Ущільнювач впливає на якість з'єднання полімерного матеріалу та опорних основ. Ущільнення – дуже важливий момент у монтажному процесі, оскільки саме ця складова захищає термопласт та отвори в аркуші від впливу вологи. Верхній елемент, що складається із заглушки, потрібен для естетичних та захисних цілей. Він нагадує своєрідну кришку: покращує зовнішній вигляд будівлі з полікарбонату та протидіє попаданню сміття всередину конструкції.

У термошайбі є отвір, через який кріплення з'єднується з полімерним листом. Для цього необхідно використовувати надійні шурупи, що значно збільшує ефективність кріплення. Термошайба не дозволяє саморізу деформувати та пошкодити полікарбонат, ізолюючи саморіз кріпильного елемента (самореза) від контактування із пластиком. Необхідно вибирати кріпильні деталі під основний колір майбутньої конструкції та полікарбонатних листів. Термошайбу потрібно правильно закріпити, щоб уникнути протікання через отвір шурупа. Існують шайби єдиного кольору з листом, тому вони практично непомітні у зовнішньому вигляді.

Види термошайб

  • Сталеві;
  • Полікарбонатні;
  • Поліпропіленові.

Різновиди термошайб відрізняються за термінами служби та характеристиками залежно від вибраного матеріалу. Довговічність сполучної продукції в середньому сягає від 4 до 15 років. Термоізоляційне кріплення зроблено зі сталі, в основному з нержавійки, так як вона має теплозахисні і вологостійкі характеристики. Вони використовуються для монтажу кріплень на вітряній місцевості. Термошайби з нержавіючої сталі використовують для оснащення великих площ об'єктів. Подібне кріплення підходить для різних матеріалів, проте його застосовують для з'єднання сталевого профілю. Такий спосіб забезпечує будівництву єдиний та закінчений вигляд. До того ж однаковий за властивостями матеріал кріплення та листа краще взаємодіє один з одним.

Термошайбы для поликарбоната
Рис.2 Термошайби 40 мм для кріплення полікарбонату.

Шайби із полікарбонату – це ідеальний варіант для спорудження полімерних конструкцій. Ці деталі складаються з якісного пластику, який має ті ж позитивні властивості, що і основний лист полікарбонату. Характеристики полімерних кріплень аналогічні сталевим термошайбам. Серед їх позитивних якостей: естетичний зовнішній вигляд, відповідне складання, термостійкість та довговічність. Термошайба, виготовлена ​​з полімеру, відрізняється підвищеною стійкістю до перепаду температур та погодних опадів. У зв'язку з цим зростає термін її служби.

Кріплення також виготовляють з поліпропілену. Подібний фіксуючий елемент коштує недорого, проте ця перевага не покриває їх недоліки. Поліпропіленова термошайба придатна лише для тимчасового використання. Частинки полімеру схильні до впливу сонячних променів та УФ-випромінювання, через що незабаром руйнується їх структура. Ці шайби можна застосовувати для монтажу внутрішніх елементів, що переважно знаходяться всередині приміщення в затемненому місці.

Призначення термошайб

  • Кріплення полімерного листа до каркасу;
  • Підвищення термоізоляційних властивостей;
  • Захист від попадання вологи та сміття;
  • Збільшення довговічності споруди;
  • Поліпшення зовнішнього вигляду споруди.

Термошайба для полікарбонату – це універсальний та функціональний кріпильний елемент. Основне призначення шайби полягає у захисті сполучного отвору та фіксуванні полімерного листа та головного каркаса. Бажано придбати комплект термошайб одночасно з покупкою полікарбонату, щоб підібрати відповідний розмір і забарвлення, а також переконатися в сумісності деталей. Краще взяти відразу кілька кріплень з додатковим запасом – якщо дрібні деталі загубляться або зламаються в процесі монтажу, не потрібно буде зупиняти роботу та йти до магазину за новими деталями. Використання термошайб збільшує термін експлуатації споруди і позитивно впливає на термоізоляційні властивості.

Теплица из поликарбоната
Рис.3 Теплиця із полікарбонату з кріпленням термошайбами.

Щоб зберегти тепло всередині будівлі, краще використовувати термошайбу з полікарбонату - вона набагато надійніша, ніж сторонній ущільнювач, зроблений самостійно. Оскільки шайби надійно закривають отвори шурупів у полікарбонатному листі, туди не зможе потрапити зайва волога, опади та конденсат. Виходячи з перерахованих властивостей, можна сказати, що термошайба повністю захищає конструкцію від негативних факторів. Крім цього, всередину споруди не зможе потрапити вуличне або будівельне сміття, що також збільшує термін служби будівництва та покращує її якість. Надійні та сучасні термошайби естетично виглядають на полікарбонатному профілі. Можна підібрати відповідний колір елементів, завдяки чому фіксуюча деталь буде зовсім непомітна в загальному вигляді готової конструкції.

Як закріпити термошайбу для полікарбонату.

  • Вимірювання ширини шурупа;
  • Підбір відповідного діаметра свердла;
  • Встановлення шайби у готовий отвір;
  • Вкручування шурупа;
  • Герметизація (захист шайби верхньою кришкою або ковпачком).

Після того як зроблений замір саморіза, потрібно вибрати діаметр інструменту для висвердлювання отворів на 1-2 мм, що перевищують товщину кріплення. Щоб виконати роз'єм у листі полімерного матеріалу, треба дотримуватися інтервалу між кріпильними деталями приблизно в 20-30 см. Коли ви вставлятимете фіксатор в отвір саморіза, переконайтеся, що фіксатор термошайби повністю входить до самої основи. Саморіз необхідно вкручувати без фізичного зусилля – полімерний лист не повинен деформуватися та гнутися. При надмірному затягуванні шурупа переробіть роботу, послабивши натяг до оптимальної сили. Щоб створити герметичність листа термопласту, потрібно закрити встановлені шурупи за допомогою захисних ковпачків або верхніх кришок.

Свердління полікарбонату повинне відбуватися акуратно, з обов'язковим дотриманням будівельних рекомендацій щодо поводження з пластиковим матеріалом. Потрібно утримувати кут нахилу свердла 90°. Якщо не враховувати це правило, можна отримати перекіс верхнього капелюшка, деформацію конструкції та погіршення термоізоляційних властивостей. Свердло вибирайте максимально гостре, призначене для будівельних робіт по дерев'яному профілю. Ущільнюючий елемент повинен бути щільно притиснутий до полікарбонатного листа, проте не вдавлюйте його в матеріал. Для таких робіт зручно використовувати болтові шурупи з шестигранним капелюшком, з цих шурупів не зірветься свердло у відповідальний момент. Не рекомендовано робити роз'єми на жорстких ребрах матеріалу, оскільки це гарантовано пошкодить полімерний лист.

Поради щодо встановлення:

  • Використання покрівельних шурупів;
  • Дриль із центральною фіксацією свердла;
  • Розмір отвору для шайби на 2 мм більший за саморіз;
  • Свердло не повинно ковзати;
  • Залишити можливість руху полімерних листів;
  • Не можна забивати в полімер цвяхи;
  • Саморіз перпендикулярний пластиковій поверхні.

Вибирайте будівельний інструмент тільки з відповідним напрямом свердлуючого елемента. Пророблення отворів має відбуватися строго під прямим кутом. Бажано зберегти рух полімерних листів, оскільки це може бути зручним для розсувних конструкцій. Крім призначення, цей фактор слід враховувати при розширенні матеріалу через теплову дію. Про залізні цвяхи і молотку не слід навіть згадувати – це прямий шлях до пошкодження полімеру та поломки споруди. Кромка термошайби часто буває досить гострою, при перетягуванні та вдавлюванні вона може розрізати пластикові стільники. Кріплення потрібно правильно монтувати в полімер, від товщини шайби та ущільнювача залежить міцність побудови. Для монолітного або стільникового полікарбонату потрібно використовувати жорстку полімерну шайбу, що має відповідне складання.

Навес из поликарбоната
Рис.4 Навіс напівкруглої форми з полікарбонату.

Якщо потрібно закріпити термошайбу у полікарбонаті, необхідно враховувати форму конструкції. Кріплення напівкруглої і прямої форми будівлі відрізняється за способом пророблення лунок. У якісному полікарбонаті не з'являтимуться тріщини і конденсат навіть через кілька років після установки. Ще один важливий момент – монтаж торцевого профілю. Саморіз не повинен стискати полікарбонат та впливати на стільники. Щоб повернути перетиснене кріплення до оптимального стану, можна ввімкнути режим реверсу на дрилі, послабивши натяг. Ребра моноліту та стільники не повинні змінювати свою структуру та зовнішній вигляд при грамотному впливі свердла. Критичний рівень свердління – це коли інструмент більше не може повернутися в матеріалі. Такого не можна допускати у монтажному процесі. Якщо ви все ж таки порушили техніку установки, переконайтеся, що з полікарбонатом не сталося видозмін. В іншому випадку замініть полімерний лист та термошайби на нові деталі.