Зараз вже складно уявити приватний будинок або дачу без конструкцій з полікарбонату – теплиць, альтанок, навісів, парканів, дахів, вітражів тощо. Та й міське середовище віддає шану цьому матеріалу, з якого виготовляють козирки, зупинки, рекламні короби. Легкий, міцний, пластичний та дешевий полімер має ще одну значну перевагу – довгий термін служби. Зрозуміло, за умови, що під час експлуатації будуть дотримуватися необхідні умови. Що впливає на довговічність полікарбонату та як продовжити йому життя, розповімо нижче.

Веранда из поликарбоната | Сколько служит поликарбонат

Властивості полікарбонату, що впливають на термін служби

Експлуатаційні характеристики цього пластику визначаються його хімічними та фізичними властивостями. Полікарбонат відноситься до групи термопластів на базі двоатомних спиртів та поліефірів вугільної кислоти. Матеріал відрізняється високою прозорістю, ударною в'язкістю, стійкістю до механічних впливів, інертністю по відношенню до багатьох хімікатів. Міцні молекулярні зв'язки забезпечують пластичність, яка дозволяє надавати полікарбонатним листам криволінійні форми.

Звичайний полікарбонат чутливий до впливу ультрафіолетових променів, швидко каламутніє і стає крихким. Але зараз багато виробників випускають спеціальні УФ-стійкі марки, які отримують додаванням УФ-стабілізаторів безпосередньо в сировину або нанесенням захисного покриття на готові панелі. Ще одна корисна властивість полікарбонату, що зумовлює його довговічність, це високий коефіцієнт теплового розширення, тобто здатність розтягуватися при нагріванні, а потім стискатися при охолодженні без ризику пошкодження структури матеріалу.

Гарантійний термін служби полікарбонату

Термін експлуатації виробів з полікарбонату залежить від кількох факторів. По-перше, має значення якісний склад сировини. По-друге, особливості технологічного процесу (екструзії, пресування тощо). По-третє, різновид листового матеріалу – монолітний, профільований чи стільниковий. Провідні виробники, що використовують лише високоякісну сировину та європейське обладнання, гарантують своїй полікарбонатної продукції 10-15 років служби. Це означає, що протягом цього періоду хімічні та фізичні властивості пластику залишаються незмінними. Проте, таке можливе лише за дотриманням таких умов:

  • зберігання проводилося за належного рівня температури, вологості, без прямого впливу УФ-променів;
  • правильна упаковка для подальшого транспортування;
  • добір відповідних комплектуючих ( читайте у нашій статті - як підібрати комплектуючі );
  • монтаж відповідно до інструкції;
  • обережний демонтаж;
  • дбайливий догляд (можна використовувати нейтральні миючі засоби без абразивних частинок, уайт-спірит, м'які серветки; не можна використовувати ізопропіловий спирт, розчинники, високолужні склади).

Якщо порушувати ці правила, полікарбонат швидко втратить презентабельний вигляд, стане каламутним, тендітним, аж до руйнування структури матеріала. Стандартний полікарбонат без ультрафіолетового захисту при довгому знаходженні на сонці може деформуватися. За дотримання всіх умов пластик цілком може прослужити і 25 років.

Рекомендації щодо вибору полікарбонату

Від першого погляду відрізнити якісний полікарбонат від неякісного досить складно. Виробники, які дорожать своєю репутацією, використовують лише первинну сировину, яка забезпечує тривалий термін експлуатації матеріалу. Несумлінні виробники часто грішать не лише додаванням вторинної сировини, а й недотриманням умов техпроцесу, що призводить до випуску продукції сумнівної якості. Наприклад, деякі китайські полікарбонатні панелі замість очікуваних 10-15 років прослужать добре, якщо 5 років.

Одним із найпростіших способів перевірити якість полікарбонату товщиною до 10 мм є «хвиля». Для цього треба тримати панель за один край і трохи змахнути їм. Пластик, виконаний з первинної сировини, відрізняється високою гнучкістю і ударною в'язкістю, тому він легко відгукнеться на рух, з пролонгованою вібрацією. У протилежному випадку рухи листка загаснуть дуже швидко. Також слід звернути увагу і на інші параметри - прозорість, щільність, наявність подряпин, однорідність шару, цілісність захисного покриття (неприпустимо спучування поверхневого шару). Крім того, продукція належної якості має володіти:

  • УФ-захистом (покриття чи стабілізатори у складі);
  • супровідними документами із вказівками характеристик та гарантійний талон;
  • заводською упаковкою та матеріалами для безпечного транспортування.

Фахівці рекомендують монтувати конструкції з полікарбонату поза зоною досяжності гілок дерев, тому що за вітряної погоди вони можуть пошкодити поверхневий шар матеріалу, що призведе до утворення подряпин та потертостей. Під час рясних снігопадів слід регулярно очищати дахи теплиць, альтанок, а також навіси, щоб снігова маса своєю вагою не деформувала каркас або панелі.

У каталозі нашого сайту є широкий асортимент різнокольорового полікарбонату, як монолітного, так і пористого. Ми гарантуємо якість продукції, що підтверджується відповідними сертифікатами. Напишіть або зателефонуйте нам, щоб дізнатися деталі та зробити замовлення. Наші оператори допоможуть зробити оптимальний вибір за вигідною ціною. Здійснюємо доставку містами області.