Теплиці потрібні для вирощування рослин, квітів та овочів. Перед покупкою або збиранням теплиці необхідно розібратися в особливостях конструкції. Існує безліч моделей, які різняться між собою за призначенням, розмірами та матеріалами виготовлення.

Теплиця з полікарбонату стане ідеальним варіантом для встановлення на дачній ділянці, проте конструкції з полімеру бувають різними. Насамперед потрібно розібратися, для яких рослин ви збираєтеся використовувати споруду. Це допоможе вам вибрати найкращу теплицю або побудувати потрібну модель для експлуатації.

  • Вони вирощують такі овочеві культури, як помідори, огірки, перці, баклажані та інші види фермерських продуктів. Овочеві теплиці використовують цілий рік. Щоб процес зростання проходив успішно, у теплиці встановлюють систему обігріву: лампи, освітлення. Якщо теплиця виготовлена ​​із сотового полікарбонату, термоізоляція буде кращою – тепло залишатиметься всередині теплиці довгу годину. Іноді такі конструкції встановлюється автополивом (для окремих культур).
  • Для розсади. Розсадна теплиця має бути ідеальною з технічної точки зору: молоді погони можуть загинути, якщо допустити сухість повітря, переохолодження або зараження шкідливими бактеріями. Надмірна вологість усередині також не підходить - може з'явитися грибок (цвіль), який занапастить рослинність. Потрібна теплиця з постійним рівнем оптимальної вологості повітря, а також регулятор температури та автополив за потреби. Іноді потрібні стелажі. Варто приділити особливу увагу збиранню та санітарній обробці теплиці, щоб не допустити розвитку мікроорганізмів.
  • Вирощування квітів. До квіткових теплиць садівники мають особливі вимоги, які залежать від декоративних культур. Теплиця з полікарбонату може поєднувати функції парника, що добре позначається на життєдіяльності квіткових організмів. Будь-яку модель можна покрити полікарбонатом замість скла – це створює сприятливі умови середовища та термоізоляцію для зростання кольорів. Якщо квітці потрібне сонячне світло, варто придивитися до прозорої теплиці. Якщо рослини люблять тінь, можна вибрати кольорове або трохи затемнене покриття конструкції.

Які покриття бувають у теплиць

Кожна теплиця складається переважно з покриття, яке займає значну частину її площі. Від якості та властивостей покривного матеріалу залежить те, як теплиця виконуватиме своє призначення. Крім цього, існує багато вимог, що впливають на термін експлуатації: міцність, надійність та довговічність матеріалу.

Рис.1 Теплиці для дерев

Асортимент магазинів та компаній різноманітний. Зустрічаються теплиці різних конструкцій, форм та розмірів, виготовлені з різних матеріалів. Вибір покриття теплиці – це серйозний та відповідальний крок, до якого слід підготуватись, вивчивши інформацію. Краще придивитися до недорогого, термоізоляційного та легкого полікарбонату. Щоб переконатися, що полімер є найкращим варіантом для садово-городніх напрямків, розглянемо інші види покриттів для теплиць.

  • Плівка з поліетилену (проста чи армована). Плівкове або поліетиленове покриття є найдешевшим, але й найбільш недовговічним. Незважаючи на простоту встановлення та привабливий низький цінник, така теплиця не прослужить більше року. Доведеться регулярно міняти плівку – поліетилен швидко зношується. Плівка має ще недоліки: вона може легко пошкодитися від граду, сильної зливи та твердих частинок сміття. На плівковому покритті накопичується волога, тому рослини можуть захворіти – зайвий конденсат погано впливає на життєдіяльність садових культур.
  • Скляна поверхня. Скло – це один із найдорожчих матеріалів для теплиць. Воно довговічне і привабливе, добре пропускає сонячне світло і утримує всередині теплиці тепло. Однак скло дуже важке, що ускладнює його транспортування та монтаж. Скляну теплицю легко пошкодити, розбити та подряпати. Така поверхня вимагає ретельного догляду. Скло пропускає не тільки промені сонця, а й шкідливе УФ-випромінювання, а це шкідливо для рослин.
  • Полікарбонат для теплиць. Полімерні листи є "золотою серединою" серед аналогічних матеріалів для теплиці. Полікарбонат коштує дешевше за скло. Термопластик має міцність і гнучкість - монтаж і заміна конструкції відбуваються без проблем. Теплиця з полікарбонату ідеально пропускає світло, залежно від структури полімеру: монолітний полікарбонат пропускає світло також, як скло, а стільниковий – розсіяне м'яке світло. Таке покриття добре тримає всередині тепло, захищає рослини від заморозків та опадів. Пошкодити полімерний пластик складніше, ніж скло та плівку. Теплиці із полікарбонату довговічні: мінімальний термін служби становить 15 років. Найкраще вибирати якісний полікарбонат у надійного виробника, адже вибір будівельних матеріалів – це важливий момент. На сучасний полікарбонат наносять захисне покриття від ультрафіолетового випромінювання, тому сонце не шкодить рослинам і конструкція не псується.

Каркаси теплиць

Якщо правильно вибрати каркас теплиці, конструкція прослужить довго: від міцності каркасу залежить стійкість споруди. Навіть міцне покриття не врятує теплицю від пошкоджень, якщо воно встановлено на слабкий і слабкий каркас. Це основа для складання, яка ще на етапі проектування визначає форму та розміри теплиці. Міцний та добре виконаний каркас із відповідних матеріалів здатний забезпечити захист від негативних факторів.

 Рис.2 Алюмінієвий каркас теплиці

Рис.2 Алюмінієвий каркас теплиці

Саме каркас служить основою, яка утримує конструкцію від падіння під час сильної зливи, хуртовини, граду та вітру. Варто зробити сучасну та міцну основу конструкції – це набагато простіше, ніж постійно міняти пошкоджені елементи у теплиці. Будь-який каркас можна використовувати з покриттям із полікарбонату.

Для каркасу використовують матеріали, які впливають на складання, міцність та довговічність:

  • Дерево. Природний матеріал для каркасу теплиць вважається найдоступнішим і найпростішим в установці. Він чудово підходить для саморобних теплиць і легко змінюється – з дерева можна випилити потрібну форму, встановити кріплення. Екологічність, відсутність корозії, низька ціна дерева роблять його одним з найпопулярніших матеріалів для каркасу. При цьому є маса недоліків: гниття, низька міцність (у порівнянні з металом і пластиком), схильність до вологи, руйнування і плісняви.
  • Пластик. Такий матеріал добре підходить для тепличного каркасу, він еластичний, гнучкий та стійкий до різних видів впливу. Пластиковий каркас не схильний до негативного впливу хімікатів і атмосферних опадів - він довговічний і служить багато років. Пластикові каркаси легко встановити і зібрати, при необхідності просто поміняти. Легка вага такої конструкції не впливає на її міцність: каркас теплиці із пластику не боїться поривів вітру. За вартістю пластик дорожчий за дерево, однак і переваг у нього більше.
  • Алюміній. Такі каркаси збирають із алюмінієвих труб, використовують також профіль. Легка вага та протидія до корозії – переваги цього каркасу. Монтаж та встановлення алюмінієвих профілів прості не потребують великих зусиль. Спорудження не потребує складного догляду та регулярного ремонту. Вартість алюмінію досить висока.
  • Сталь. Сталевий каркас може бути виготовлений із сталевого профілю або труб. Сталь здатна витримати значні навантаження та практично будь-яку фізичну дію. Середня ціна і простота встановлення сталевого каркасу роблять його популярним у суспільстві.

Форми теплиць

При виборі форми потрібно враховувати кілька моментів: розмір площі на земельній ділянці, сорти рослин та садових культур для вирощування, час запланованого використання. Якщо теплиця буде розташована на ділянці разом із дачею, де люди живуть цілий рік, можна не встановлювати для теплиці автоматичні системи, а робити деякі дії самостійно (полив, підживлення тощо). Бажано передбачити у конструкції можливість провітрювання – кватирки повинні легко відкриватися.

Разновидности теплиц
Рис.3 Види теплиць

Крім функціональності, потрібно подумати і про дизайн: теплиця має вписуватися в загальний інтер'єр. Різні форми можуть відрізнятися за висотою та шириною. Це важливо для деяких садових культур, які можуть зрости високими. У теплиці повинні бути зручні двері, що підходять по зростанню для всіх власників конструкції. Всі прорізи потрібно продумати таким чином, щоб були щільні стики, але при цьому залишався вільний рух рухомих частин та деталей.

Теплиці за видами поділяються на кілька груп:

  • Односкатна. Дах має односторонній напрямок. Це надійна та проста конструкція, яку прибудовують до стін інших споруд (до сараю чи будинку). Подібна теплиця не потребує великих витрат, монтаж досить швидкий, легкий та простий.
  • Двоскатна. Окрема споруда, що нагадує маленький будинок. Завдяки двом скатам з даху теплиці скочується сніг та дощ, а також природне сміття. Форму даху можна вибрати різну. Для покриття двосхилий теплиці ідеально підійде полікарбонат.
  • Арочна. Підійде для вирощування довгих рядів рослинних та плодових культур. Подовжена форма регулюється завдяки можливості прибудови додаткових секцій. Тут не потрібен фундамент та складне складання, арочна теплиця підходить під вимоги більшості дачників.
  • У формі краплі (крапчаста). Для краплеподібних конструкцій ідеально підійде стільниковий полікарбонат. Форма краплі досить складна у виконанні, проте завдяки особливостям такої форми в теплицю проникає багато світла. Також у ній можна вирощувати рослини, що відрізняються високим зростанням.
  • Голландська. Форма голландської теплиці відрізняється особливостями зовнішнього вигляду: паралельні стіни (бічні) розширюються до низу, передбачені жолоби для збирання та відведення води. Каркас у цьому варіанті встановлюють посилений, використовуючи кріплення (клеми). Для покриття можна вибрати полікарбонат - легко замінить скло.
  • Багатокутна. Ці форми рідко використовуються для спорудження теплиць, оскільки вони передбачені в основному для рослинності, які ростуть у горщиках чи діжках. Подібний варіант складний у виконанні, вимагає високих витрат та тривалого монтажу.

Поради від професіоналів Polikarbonat

Наші фахівці готові допомогти вам у виборі теплиці з полікарбонату. Ми також підберемо необхідні матеріали для самостійного виготовлення різноманітних конструкцій. Щоб зробити надійну та довговічну теплицю з полікарбонатних листів, необхідно придбати якісний полімер у перевірених продавців – компанії Polikarbonat.

Ми приготували кілька порад:

  • Зайва економія продукції може вплинути на експлуатацію. Краще вибрати якісний та сучасний матеріал за доступною, але не надто низькою ціною – невелика вартість може означати погану якість, доведеться постійно ремонтувати конструкцію.
  • Розмір теплиці краще вибрати "із запасом". Рослини можуть зрости вище, ніж ви розраховували. Бажано залишати невеликий запас вільного місця – так плодові культури не зростатимуть "впритул".
  • Звертайте увагу на відтінок полікарбонату для теплиці. Це важливо для вирощування різних сортів та культур.
  • Довірте монтаж професіоналам. Від якості збирання залежить довговічність конструкції. Якщо ви не маєте достатнього досвіду та навичок у будівництві, ми допоможемо вам зібрати та встановити теплицю з полікарбонату.

Купівля теплиці - це довгострокова перспектива для садової та городньої діяльності. Якісна та надійна конструкція стане вагомим внеском у облаштування дачі чи приватного будинку, адже рослини, овочі та ягоди необхідно постійно оберігати від УФ-випромінювання, вітру, снігу, дощу та граду. Наша компанія створить вам теплицю на замовлення, спроектуємо конструкцію з полікарбонату за вашими побажаннями або надамо готову теплицю з нашого асортименту. Залишіть заявку або зв'яжіться з нами – допоможемо зробити правильний вибір.