Полікарбонат – специфічний матеріал, що позначається і на властивостях виробів із цього пластику. Найяскравіший приклад – здатність розширюватися за підвищених температур і стискатися при охолодженні. Ми пропонуємо європейський полікарбонат з первинної німецької сировини з УФ-захистом не менше 50-60 мікронів із сертифікатами якості ISO та технічними паспортами. Тому велике значення має і вибір комплектуючих. Вони повинні бути міцними і водночас досить пластичними, щоб не руйнувати сам полімер та не деформувати конструкцію при сезонних змінах. Розглянемо докладніше питання, як підібрати комплектуючі для полікарбонату з урахуванням його особливостей.

Переваги комплектуючих для полікарбонату:

Готові конструкції з полікарбонату зазнають щоденного навантаження у вигляді ультрафіолетового випромінювання, конденсату або опадів, впливу вітру, що несе з собою абразивні частинки піску. Тому до фурнітури та аксесуарів, що використовуються при складанні, висувають високі вимоги. Крім технічних характеристик, увага приділяється і зовнішньому вигляду, що дозволяє підібрати деталі відповідно до типу та кольору полікарбонатних листів. Можна виділити такі переваги комплектуючих:

  • покращення теплоізоляційних властивостей;
  • збереження прекрасного зовнішнього вигляду готового виробу;
  • швидкість монтажу/демонтажу;
  • відносно невисока вартість;
  • надійне поєднання елементів конструкції;
  • забезпечення водонепроникності стиків;
  • продовження терміну служби за рахунок захисту від пошкоджень під час експлуатації.

Різновиди комплектуючих для полікарбонату

У побуті полікарбонат найчастіше використовується для влаштування теплиць, альтанок, покрівлі, навісів, огорож, вітражних вікон та дверей і т. д. Конструкції зазвичай збираються на каркасі, тому неможливо обійтися без таких комплектуючих, як:

  • Кріпильні елементишурупи, термошайби, клеї для поліуретанових смол, притискні планки.
  • Ущільнювачі, необхідні для забезпечення волого- та пиленепроникності, більш надійної фіксації напрямних. Це різні герметизуючі та перфоровані торцеві стрічки, ущільнювачі типу АН для кріплення до профільної труби.
  • Напрямні – деталі, призначені для з'єднання панелей між собою та з іншими елементами конструкції, а також для захисту торців та кутів (торцеві, кутові, конькові та пристінні профілі).

Як матеріал для фурнітури найчастіше використовуються різні полімери, але зустрічаються і металеві вироби, найчастіше з алюмінію. Зупинимося докладніше на найпоширеніших комплектуючих - особливості форм-фактора, призначення, специфіка монтажу.

Термошайби. Виконуються у вигляді полікарбонатного диска із силіконовою або поролоновою прокладкою. Перевага - велика кількість кольорів. Трапляються різновиди як з металевою ніжкою, так і без неї. Основне призначення виробу – компенсація термічного розширення чи стискування кріплення. Зазвичай термошайби використовують для фіксації полікарбонатного листа на каркасі.

Притискна планка. Виготовляється у вигляді вигнутої металевої пластини з ребрами жорсткості, часто забезпечується гумовим ущільнювачем. Дозволяє краще зафіксувати полікарбонат на основі, може виконувати функції сполучного профілю.

Сполучний профіль застосовують для кріплення панелей один з одним. Він може бути як нероз'ємним (монолітним) і тоді листи просто стикуються торцями, так і роз'ємним, що складається з двох частин – бази та кришки. База закріплюється на полікарбонатних панелях шурупами, а кришка накладається зверху і просто захлопується, забезпечуючи щільне прилягання панелей один до одного

Кутовий профіль. Дозволяє з'єднувати листи полікарбонату під кутом 30°, 45°, 60° та 90°. Останній є найпоширенішим.

Коньковий профіль. Має напівциркульну або кутову форму, призначений для з'єднання верхньої частини покрівельних конструкцій та захисту від забруднень та вологи. Для теплиць використовується прозорий полікарбонатний профіль арочної форми для покращення освітленості.

Торцевий профіль. Зазвичай має П-подібну форму. Служить захистом для бічних сторін стільникового полікарбонату від механічних пошкоджень та відколів, а також від потрапляння всередину вологи, забруднень та комах.

Пристінний профіль, що примикає. Одна сторона кріпиться до вертикальної поверхні, на іншій є паз для фіксації листового полікарбонату.

Герметизуючі та перфоровані стрічки. Виготовляються на текстильній чи алюмінієвій основі. Торцева стрічка необхідна для стільникового полікарбонату, що перешкоджає попаданню всередину вологи, забруднень та комах. Перфорована – додатково захищає внутрішні частини від утворення конденсату, оскільки мікроотвори на її полотні не заважають випаровуватися волозі.

Ущільнювачі АН. Служать для герметизації стиків, забезпечення шумоізоляції, збереження теплоізоляційних властивостей, а також компенсації термічного розширення. Ущільнювачі, як правило, кріпляться до всіх елементів, до яких приєднується полікарбонат.

Елементи кріплення. Найчастіше використовуються сталеві шурупи з широким капелюшком і прогумованою або силіконовою шайбою. деякі виробники випускають металовироби, пофарбовані полімерною фарбою під колір полікарбонатних панелей. Широке поширення набув поліуретановий клей, який відрізняється високою адгезією, швидкістю фіксації та стійкістю до зовнішніх факторів.

Як правильно вибрати комплектуючі для полікарбонату

Існує три основних типи полікарбонатних панелей – литий (монолітний), профільований (хвилястий) та стільниковий (комірчастий). У першому випадку йдеться про листи з однорідною структурою без внутрішніх порожнин, товщиною до 20 мм. Це дуже міцний, пластичний та морозостійкий матеріал. Профільований полікарбонат відрізняється середньою товщиною від 0,8 до 1,5 мм і має хвилеподібний або трапецієподібний рельєф. За рахунок ребер жорсткості зберігає міцність, при цьому важить значно менше. Стільниковий полікарбонат складається з двох і більше шарів, з'єднаних поперечними перемичками, товщина листа може досягати 50 мм. Завдяки порожнечі має високі тепло- і шумоізоляційні властивості. Кожному виду полікарбонату відповідають комплектуючі. Тому при виборі фурнітури слід звернути увагу на такі моменти:

  • товщина фурнітури (заглушок, термошайб тощо) повинна збігатися з товщиною полікарбонатного листа;
  • відповідність кольору та рівня прозорості кріпильних елементів;
  • не варто економити, тому що неякісні аксесуари швидко вийдуть з ладу, що призведе до руйнування конструкції;
  • при створенні масивних споруд краще вибирати алюмінієві напрямні та кріплення.

На нашому сайті представлений широкий асортимент товарів, і ви можете підібрати всі комплектуючі для полікарбонату. Ми зберігаємо доступні ціни, діють знижки та акції. Зателефонуйте чи напишіть нам, щоб уточнити деталі або зробити замовлення. Наші менеджери дадуть відповіді на питання, що цікавлять, і допоможуть підібрати найкращий варіант. Ми співпрацюємо тільки із перевіреними виробниками, вся продукція сертифікована. Гнучкий підхід до клієнтів дозволяє обслуговувати як приватних осіб, так і великі корпорації. Оплата провадиться будь-яким зручним способом. Здійснюємо доставку по Києву та області, а також перевізниками та перевізними службами по всій території України.